Sekret Roślin. Chlorofil czyli zielona krew natury. Jak działa i dlaczego warto?

Chlorofil jest powszechnie występującym barwnikiem fotosyntetycznym, który bierze udział w podstawowych procesach życiowych roślin. Składnik odpowiada za występowanie charakterystycznej zielonej barwy. Coraz częściej pełni rolę naturalnego suplementu diety, stanowiąc ważne wsparcie dla zdrowia i profilaktyki chorób. Już dziś dowiedz się, jak działa chlorofil i dlaczego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.

Mikroskopowy widok komórek roślinnych wypełnionych chlorofilem – struktura przypominająca siatkę z zielonymi organellami.

Co to jest chlorofil?

Zastanawiasz się, czym jest chlorofil? Jest to naturalny barwnik fotosyntetyczny roślin. Wykazuje zdolność absorbowania promieniowania UV w zakresie widzialnym, umożliwiając tym samym przeprowadzenie fotosyntezy. Pod względem chemicznym zaliczany jest do estrów chlorofiliny. Swoją budową przypomina cząsteczki hemoglobiny. Jedyną różnicę stanowi centralnie położony atom metalu. W przypadku chlorofilu jest to magnez (Mg), a nie żelazo (Fe). Przyjmuje się jednocześnie, że to właśnie zbliżona struktura związków odpowiada za działanie terapeutyczne u osób cierpiących na niedobór hemoglobiny oraz pacjentów leczących anemię.

Chlorofil – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Od pewnego czasu badacze zastanawiają się, jaki wpływ na ludzkie zdrowie ma chlorofil. Działanie barwnika coraz częściej znajduje zastosowanie w terapii i profilaktyce chorób. Związek stanowi bogate źródło magnezu, dlatego:

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów pierwiastka.
  • Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
  • Zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  • Skutecznie zwalcza wolne rodniki, stając się istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.
  • Ogranicza jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Wspomaga układ odpornościowy.

Chlorofil działa przy tym pozytywniena jelita:

  • Poprawia trawienie.
  • Zmniejsza ryzyko zaparć.
  • Wspiera rozwój naturalnej flory bakteryjnej, stając się ciekawą alternatywą dla probiotyków.
  • Skutecznie przyspiesza przemianę materii, co pozwala na uzyskanie pozytywnych efektówredukcji tkanki tłuszczowej.

Chlorofil bywa ponadto wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym w roli naturalnego barwnika. Najczęściej pozyskiwany jest wtedy z liści pokrzywy i lucerny. Chlorofil do picia pomaga w zmniejszaniu widoczności przebarwień oraz usuwa nieprzyjemny zapach z ust. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspomaga gojenie się ran oraz leczenie trądziku i egzemy. Bywa składnikiem dezodorantów, wykazując działanie odświeżające.

Zielony proszek chlorelli na drewnianej łyżce – naturalne źródło chlorofilu i składników odżywczych.

Gdzie znajduje się chlorofil?

Najwyższe stężenie barwnika znajduje się w zielonych warzywach. Właśnie dlatego w Twojej diecie nie powinno zabraknąć:

  • sałaty,
  • kapusty,
  • szpinaku,
  • groszku,
  • zielonej fasolki,
  • jarmużu

Doskonale sprawdzi się także chlorofil w tabletkach. Działanie suplementu diety kompleksowo wpłynie na zdrowie, przyczyniając się do profilaktyki chorób.

W jakich ilościach przyjmować chlorofil? 

Ile dziennie związku powinno znaleźć się w Twojej diecie? Szacuje się, że dorosły człowiek trawi od ok. 30 do 80 mg barwnika dziennie. W przypadku chlorofilu w płynie zaleca się spożywanie 5 ml trzy razy na dobę.

W jakiej postaci najlepiej spożywać chlorofil?

Jeśli chcesz uzupełnić dietę w chlorofil, wybierz formę, która najlepiej pasuje do Twojego stylu życia!

Suplementy w płynie 💧

  • Często dostępne jako chlorofilina sodowo-miedziowa (bardziej stabilna forma chlorofilu).
  • Można dodać kilka kropel do wody lub soku.
  • Lepsza przyswajalność niż tabletki.

Tabletki i kapsułki 💊

  • Wygodne w stosowaniu, łatwe do przyjęcia.
  • Zwykle zawierają chlorofilinę lub chlorellę jako źródło chlorofilu.
  • Mogą działać wolniej niż płynne formy.

Proszek (np. chlorella, spirulina) 🥤

  • Można dodawać do koktajli, smoothies czy wody.
  • Bogate źródło chlorofilu i innych składników odżywczych.

FAQ – masz pytanie?

Bibliografia

Pavlovic, M., & Nikolic, B. (2021). Chlorophylls: Structure, Function, and Health Benefits. Springer.

Kozłowska, M., & Szostak-Węgierek, D. (2012). Chlorofil i jego pochodne w diecie – znaczenie dla zdrowia człowieka.

Czapski, J. (2007). Chlorofil i jego pochodne – znaczenie w technologii żywności.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *