Chlorofil jest powszechnie występującym barwnikiem fotosyntetycznym, który bierze udział w podstawowych procesach życiowych roślin. Składnik odpowiada za występowanie charakterystycznej zielonej barwy. Coraz częściej pełni rolę naturalnego suplementu diety, stanowiąc ważne wsparcie dla zdrowia i profilaktyki chorób. Już dziś dowiedz się, jak działa chlorofil i dlaczego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.

- Chlorofil wspiera odporność, poprawiać kondycję skóry i pomagać w utrzymaniu równowagi organizmu, jednak nie zastępuje zdrowej diety.
- Najlepszymi naturalnymi źródłami chlorofilu są zielone warzywa, algi (chlorella, spirulina) oraz suplementy w płynie, proszku lub kapsułkach.
- Chlorofil jest bogaty w antyoksydanty i wspiera zdrowie człowieka, pomagając w detoksykacji organizmu. Poprawia trawienie oraz ma działanie przeciwzapalne.
- Neutralizuje toksyny i metale ciężkie, wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu i poprawia jakość krwi.
Co to jest chlorofil?
Zastanawiasz się, czym jest chlorofil? Jest to naturalny barwnik fotosyntetyczny roślin. Wykazuje zdolność absorbowania promieniowania UV w zakresie widzialnym, umożliwiając tym samym przeprowadzenie fotosyntezy. Pod względem chemicznym zaliczany jest do estrów chlorofiliny. Swoją budową przypomina cząsteczki hemoglobiny. Jedyną różnicę stanowi centralnie położony atom metalu. W przypadku chlorofilu jest to magnez (Mg), a nie żelazo (Fe). Przyjmuje się jednocześnie, że to właśnie zbliżona struktura związków odpowiada za działanie terapeutyczne u osób cierpiących na niedobór hemoglobiny oraz pacjentów leczących anemię.
Chlorofil – właściwości lecznicze i kosmetyczne
Od pewnego czasu badacze zastanawiają się, jaki wpływ na ludzkie zdrowie ma chlorofil. Działanie barwnika coraz częściej znajduje zastosowanie w terapii i profilaktyce chorób. Związek stanowi bogate źródło magnezu, dlatego:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów pierwiastka.
- Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
- Zmniejsza stany zapalne w organizmie.
- Skutecznie zwalcza wolne rodniki, stając się istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.
- Ogranicza jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Wspomaga układ odpornościowy.
Chlorofil działa przy tym pozytywniena jelita:
- Poprawia trawienie.
- Zmniejsza ryzyko zaparć.
- Wspiera rozwój naturalnej flory bakteryjnej, stając się ciekawą alternatywą dla probiotyków.
- Skutecznie przyspiesza przemianę materii, co pozwala na uzyskanie pozytywnych efektówredukcji tkanki tłuszczowej.
Chlorofil bywa ponadto wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym w roli naturalnego barwnika. Najczęściej pozyskiwany jest wtedy z liści pokrzywy i lucerny. Chlorofil do picia pomaga w zmniejszaniu widoczności przebarwień oraz usuwa nieprzyjemny zapach z ust. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspomaga gojenie się ran oraz leczenie trądziku i egzemy. Bywa składnikiem dezodorantów, wykazując działanie odświeżające.

Gdzie znajduje się chlorofil?
Najwyższe stężenie barwnika znajduje się w zielonych warzywach. Właśnie dlatego w Twojej diecie nie powinno zabraknąć:
- sałaty,
- kapusty,
- szpinaku,
- groszku,
- zielonej fasolki,
- jarmużu
Doskonale sprawdzi się także chlorofil w tabletkach. Działanie suplementu diety kompleksowo wpłynie na zdrowie, przyczyniając się do profilaktyki chorób.
W jakich ilościach przyjmować chlorofil?
Ile dziennie związku powinno znaleźć się w Twojej diecie? Szacuje się, że dorosły człowiek trawi od ok. 30 do 80 mg barwnika dziennie. W przypadku chlorofilu w płynie zaleca się spożywanie 5 ml trzy razy na dobę.
W jakiej postaci najlepiej spożywać chlorofil?
Jeśli chcesz uzupełnić dietę w chlorofil, wybierz formę, która najlepiej pasuje do Twojego stylu życia!
Suplementy w płynie 💧
- Często dostępne jako chlorofilina sodowo-miedziowa (bardziej stabilna forma chlorofilu).
- Można dodać kilka kropel do wody lub soku.
- Lepsza przyswajalność niż tabletki.
Tabletki i kapsułki 💊
- Wygodne w stosowaniu, łatwe do przyjęcia.
- Zwykle zawierają chlorofilinę lub chlorellę jako źródło chlorofilu.
- Mogą działać wolniej niż płynne formy.
Proszek (np. chlorella, spirulina) 🥤
- Można dodawać do koktajli, smoothies czy wody.
- Bogate źródło chlorofilu i innych składników odżywczych.
FAQ – masz pytanie?
Bibliografia
Pavlovic, M., & Nikolic, B. (2021). Chlorophylls: Structure, Function, and Health Benefits. Springer.
Kozłowska, M., & Szostak-Węgierek, D. (2012). Chlorofil i jego pochodne w diecie – znaczenie dla zdrowia człowieka.
Czapski, J. (2007). Chlorofil i jego pochodne – znaczenie w technologii żywności.