Produkty spożywcze bogate w sacharozę stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Duża podaż szybko wchłaniających się węglowodanów może prowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu II oraz chorób krążenia. Coraz więcej osób szuka zdrowszych rozwiązań. Zastanawiasz się, jakie są lepsze alternatywy dla cukru? Chcesz zadbać o swój organizm? Już dziś dowiedz się…
czym słodzić zamiast cukru?

- Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
- Cukier sprzyja także stanom zapalnym w organizmie i przyspiesza procesy starzenia się skóry.
- W codziennej diecie warto ograniczać cukry dodane, ukryte m.in. w napojach, słodyczach i gotowych produktach.
- Zdrowszym wyborem są naturalne zamienniki, takie jak miód, erytrytol, stewia czy syrop daktylowy.
Czy słodzik jest zdrowszy od cukru?
Niskokalorycznymi słodzikami nazywamy przeważnie substancje słodzące, które wyróżniają się słodkim smakiem oraz niską zawartością kalorii. Właśnie dlatego najczęściej znajdują zastosowanie u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II oraz u osób na diecie redukcyjnej. Pomagają w zmniejszeniu podaży cukru, przyczyniając się do poprawy wyników glikemii. Stanowią także jedno z narzędzi walki z epidemią otyłości. Wiele osób zastanawia się jednocześnie, jaki jest stosunek półsyntetycznego słodzika a diety i zdrowia.
Kontrowersje w środowisku medycznym
Największe kontrowersje w środowisku medycznym wywołują intensywne substancje słodzące, zwłaszcza aspartam. Przyjmuje się, że słodzik jest nawet 200 razy słodszy w stosunku do cukru. Długotrwałe przechowywanie aspartamu oraz ogrzewanie prowadzi do zmian chemicznych, w wyniku których powstają szkodliwe dla zdrowia diketopiperazyny, które mogą być nawet 5 razy bardziej toksyczne niż aspartam. Do innych intensywnych substancji słodzących należy sacharyna, acesulfam K oraz sukraloza. Przyjmuje się jednak, że spożywanie ich dozwolonej ilości jest bezpieczne dla zdrowia. Rosnąca świadomość społeczna sprawia jednak, że coraz częściej sięgamy po naturalny słodzik zamiast cukru, który może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Zdrowa alternatywa dla cukru
Zastanawiasz się, które słodziki zamiast cukru warto wybrać? Jednym z najchętniej stosowanych produktów pozostaje stewia oraz glikozydy stewiowe pozyskiwane z rośliny Stevia rebaudiana, występującej naturalnie na terenach Ameryki Południowej. Szacuje się, że jest nawet 300 razy słodsza od cukru. Dodatkowo zawiera spore ilości śladowe pierwiastków oraz ma zero kalorii, przez co doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej. Nie wykazują przy tym negatywnego wpływu na ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, stając się świetnym rozwiązaniem w przypadku diabetyków.
Za zdrową alternatywę dla sacharozy uchodzą także słodziki z glicyryzyną pozyskiwaną z korzeni lukrecji. Składnik wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomaga jednocześnie w zwalczaniu patogenów chorobotwórczych oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Niektóre badania potwierdzają, że glicyryzyną może być stosowana w leczeniu wrzodów żołądka. Przyjmuje się, ze jest nawet 100 razy słodsza od cukru, jednak gorzki posmak zniechęca niektórych konsumentów.
Jaki słodzik zamiast cukru wybrać?
Czym słodzić zamiast cukru?
- Ksylitol zaliczany jest do naturalnych substancji słodzących o korzystnym wpływie na organizm człowieka. Zaliczany jest do tzw. alkoholi cukrowych, co oznacza, że nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Najczęściej pozyskiwany jest z drzewa brzozy. Jego ogromną zaletą jest wygląd zbliżony do cukru oraz odporność na działanie różnych temperatur. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik w czasie pieczenia ciast i przygotowywania deserów.
- Dobry stosunek słodkości i kaloryczności względem cukru ma słodzik erytrol, należący do grupy alkoholi polihydroksylowych. Wyróżnia się niską wartością energetyczną oraz nie podnosi cukru. Jest mniej słodki niż sacharoza, jednak nie pozostawia gorzkiego i metalicznego smaku, stając się niewyczuwalnym dla użytkowników.
- Stewia – naturalny słodzik roślinny, bardzo słodka, bez kalorii.
- Miód – naturalny, zawiera enzymy i przeciwutleniacze, ale ma kalorie i podnosi glikemię.
