Dieta bogata w selen. To jeden z podstawowych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład dwóch kluczowych aminokwasów, budujących istotne enzymy o właściwościach antyoksydacyjnych. Związek powinien być dostarczany w pożywieniu. Już dziś dowiedz się, dlaczego tak ważny jest selen w diecie!

- Selen to silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i tarczycy.
- Niedobór selenu może zwiększać ryzyko infekcji, problemów z płodnością i zaburzeń pracy serca.
- W suplementacji ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki, bo nadmiar selenu może być toksyczny.
Selen – właściwości zdrowotne
W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, do czego potrzebny jest selen. Związek jest jednym z najważniejszych składników układu enzymatycznego o działaniu antyoksydacyjnym. Pomaga zwalczać wolne rodniki, stanowiąc istotny element profilaktyki zdrowia. Zmniejsza ryzyko nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych, które najczęściej rozwijają się wskutek stresu oksydacyjnego. Dieta bogata w selen pozytywnie wpływa jednocześnie na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz umożliwia prawidłową pracę tarczycy. Niedobór selenu może ograniczać syntezę hormonów oraz zwiększać ryzyko uszkodzenia gruczołu.
Na co jeszcze wpływa selen w organizmie? Związek przyczynia się również do:
- poprawy męskiej płodności, warunkując właściwy przebieg spermatogenezy
- wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego
- wpływa zarówno na odpowiedź hormonalną (makrofagi), jak i odpowiedź komórkową (limfocyty B i T). Niedobór składnika może powodować zmniejszoną proliferację limfocytów T oraz zaburzać aktywność komórek NK
- prawidłowa podaż składnika warunkuje także optymalne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyczyniając się do poprawy profilu lipidowego
Najlepsze źródła selenu w diecie
Ogromny wpływ selenu na organizm sprawia, że bardzo ważne jest odpowiednie planowanie jadłospisu. W przypadku niedoborów składnika dieta powinna opierać się na podrobach, mięsie oraz jego przetworach. Naturalne źródła selenu obejmują również ryby, drożdże, owoce morza, nabiał oraz pieczywo. Dodatkowo można sięgać przy tym po warzywa, takie jak czosnek, nasiona roślin strączkowych oraz grzyby, które zawierają większe ilości związku.
Selen wyróżnia się wysokim stopniem przyswajalności z pożywienia na poziomie 55-65%. Wchłanialność może zwiększyć jednoczesna podaż białka, witaminy A, C i E oraz innych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. W przypadku niedoborów konieczne może okazać się przyjmowanie preparatów z selenem.
Selen – czy warto suplementować?
Selen zaliczany jest do najważniejszych mikroelementów, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór związku jest jednym z najpowszechniej występujących problemów w populacji naszego kraju. Gleby ubogie w selen oraz niska podaż związku w diecie sprawia, że niemal każdy mieszkaniec Polski ma wskazania do stosowania suplementacji.
Niedobór związku często diagnozowany jest także u pacjentów cierpiących na niedoczynność tarczycy oraz depresję. Zbyt mała ilość selenu w organizmie może powodować zwyrodnienia wielu narządów, w tym chorobę Keshan, Kaszina-Beka oraz dolegliwości ze strony układu kostno-stawowego.
Suplementacja niekiedy zalecana jest jednocześnie u pacjentów cierpiących na nowotwory oraz choroby neurodegeneracyjne. Warto pamiętać o tym, że istnieje niewielka różnica między ilością zalecaną a toksyczną. Do czego może prowadzić zbyt duża podaż selenu? Niewłaściwa suplementacja może skutkować rozwojem selenozy, która objawia się przede wszystkim biegunkami, mdłościami, bólami stawów, zmęczeniem oraz łamliwością paznokci. Mimo iż przyjęcie toksycznej dawki selenu nie jest zbyt częste, rozpoczęcie suplementacji powinno być poprzedzone badaniem z osocza krwi.

Podsumowanie
Selen wpływa na wiele ważnych procesów w organizmie. Najważniejsze z nich to:
- Wzmacnianie układu odpornościowego – pomaga organizmowi zwalczać infekcje i stany zapalne.
- Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – jest kluczowy dla produkcji hormonów tarczycowych.
- Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym – działa jako silny przeciwutleniacz.
- Wspieranie płodności – zwłaszcza u mężczyzn, wpływając na jakość nasienia.
- Wspomaganie pracy serca – chroni przed uszkodzeniem mięśnia sercowego i wspiera zdrowe naczynia krwionośne.