Matcha! Czyli zielona herbata od stuleci wykorzystywana jest w naturalnej medycynie wschodu. Jej lecznicze właściwości odkryto już 2700 lat przed naszą erą. Współczesne badania medyczne potwierdzają wielokierunkowe działanie naparów z herbaty, wskazując na ich ważną rolę w codziennej profilaktyce. Szczególną popularnością cieszy się jednocześnie matcha tradycyjnie uprawiana w Japonii. Już dziś poznaj jej wyjątkowe działanie na organizm człowieka!

- Matcha to sproszkowana, wysokogatunkowa zielona herbata pochodząca z Japonii, znana ze swoich właściwości prozdrowotnych.
- Zawiera silne przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny (EGCG), które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Matcha dostarcza naturalnej kofeiny, ale działa łagodniej niż kawa – pobudza umysł, nie powodując nagłych skoków energii.
- Regularne spożywanie matchy może wspierać koncentrację, metabolizm i detoksykację organizmu. Dostępna w AlmaMed.
Co to matcha?
Matcha to zielona, sproszkowana herbata, która wyróżnia się wyjątkowym, intensywnie zielonym kolorem. Tradycyjnie uprawiana jest w Japonii, głównie w regionach Uji oraz Nishio, metodą zacieniania krzewów. Krzewy herbaciane osłaniane są ok. 3 tygodnie przed planowanym zbiorem. Ograniczenie dostępu promieni słonecznych i przeprowadzania procesu fotosyntezy sprawia, że słodkie aminokwasy nie zmieniają się w gorzkie katechiny. Właśnie dlatego matcha zachowuje swój wyjątkowy, słodki smak i aromat. Po zebraniu i wyselekcjonowaniu liści roślina mielona jest na dostępny w sklepach proszek. Odpowiedzmy teraz na pytanie, czy matcha jest zdrowa.
Herbata matcha – właściwości lecznicze
Czym wyróżnia się matcha? Właściwości lecznicze naparu sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych elementów tradycyjnej medycyny dalekiego wschodu. Przede wszystkim zielona herbata jest:
- doskonałym źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym,
- przeciwutleniacze spowalniają starzenie się organizmu, w tym procesy neurodegeneracyjne oraz skutecznie zwalczają wolne rodniki, stając się istotną profilaktyką przeciwnowotworową,
- działanie naparów z pewnością docenią osoby cierpiące na nadwagę i otyłość,
- napój może przyspieszyć metabolizm, wspomagając efekty redukcji tkanki tłuszczowej. Ułatwia przy tym utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- herbata może dodać nam energii do działania, poprawić koncentrację i zapamiętywanie, pozytywnie wpływając na naszą produktywność,
- roślina stanowi jednocześnie ważne źródło witaminy A, B, C, E i K,
- składniki odżywcze zawarte w liściach skutecznie wzmocnią naszą odporność.
Matcha – jak pić?
Chcesz w pełni wykorzystać właściwości matchy? Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu naparu. Do tradycyjnego parzenia herbaty będziesz potrzebować: bambusowej łyżeczki do nakładania proszku (chashaku), miotełki do spieniania naparu (chasen) oraz czarki do parzenia (chawan). Matchę należy zalać wodą w temperaturze wynoszącej ok. 80 stopni Celsjusza. W ten sposób zachowa pełnię swoich właściwości zdrowotnych.
Ilość proszku zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz gęste i bardziej aromatyczne napary, możesz wsypać dwie miarki herbaty na 100 ml wody. Proszek możesz wykorzystać także w kuchni. Stanie się ciekawym dodatkiem do ciast i deserów.
Dlaczego jest taka modna?
Matcha to naturalny superfood – bogata w antyoksydanty (szczególnie EGCG), wspomaga metabolizm, odporność i koncentrację. Coraz więcej osób stawia na profilaktykę i zdrowy styl życia, więc sięga po produkty funkcjonalne. Zawiera kofeinę, ale działa łagodniej dzięki obecności L-teaniny – poprawia skupienie bez uczucia rozdrażnienia i spadku energii jak po kawie.
Matcha ma charakterystyczny, intensywnie zielony kolor, który wygląda świetnie na zdjęciach i w napojach. To napój, który równie dobrze smakuje, co wygląda. Matcha to część japońskiej tradycji – wpisuje się w modę na uważność, rytuały i dbanie o siebie w duchu slow life. Można ją pić jako klasyczną herbatę, w formie matcha latte, dodawać do smoothie, wypieków, lodów – daje dużo możliwości, co idealnie trafia w gusta osób lubiących eksperymentować.

Herbata matcha – przeciwwskazania
Warto pamiętać jednak o tym, że nie każdy może sięgnąć po napar ze sproszkowanej zielonej herbaty. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na anemię. Obecność katechin może ograniczać wchłanianie żelaza z pożywienia. Napary nie są wskazane również w okresie ciąży. Związki zawarte w herbacie mogą przyspieszyć poród oraz zmniejszyć wchłanianie kwasu foliowego – niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Do przeciwwskazań należą także problemy z wątrobą.
Zdrowe osoby powinny sięgać po maksymalnie jedną filiżankę dziennie. Nie należy spożywać jednak matchy na pusty żołądek oraz w towarzystwie leków. Mogą obniżać skuteczność niektórych środków farmakologicznych.