Czym jest w ogóle matcha? Dlaczego jest taka modna?

Matcha! Czyli zielona herbata od stuleci wykorzystywana jest w naturalnej medycynie wschodu. Jej lecznicze właściwości odkryto już 2700 lat przed naszą erą. Współczesne badania medyczne potwierdzają wielokierunkowe działanie naparów z herbaty, wskazując na ich ważną rolę w codziennej profilaktyce. Szczególną popularnością cieszy się jednocześnie matcha tradycyjnie uprawiana w Japonii. Już dziś poznaj jej wyjątkowe działanie na organizm człowieka!

Zbliżenie na świeży, intensywnie zielony proszek matcha w czarnej miseczce – wysokiej jakości japońska herbata w postaci sproszkowanej.

Co to matcha?

Matcha to zielona, sproszkowana herbata, która wyróżnia się wyjątkowym, intensywnie zielonym kolorem. Tradycyjnie uprawiana jest w Japonii, głównie w regionach Uji oraz Nishio, metodą zacieniania krzewów. Krzewy herbaciane osłaniane są ok. 3 tygodnie przed planowanym zbiorem. Ograniczenie dostępu promieni słonecznych i przeprowadzania procesu fotosyntezy sprawia, że słodkie aminokwasy nie zmieniają się w gorzkie katechiny. Właśnie dlatego matcha zachowuje swój wyjątkowy, słodki smak i aromat. Po zebraniu i wyselekcjonowaniu liści roślina mielona jest na dostępny w sklepach proszek. Odpowiedzmy teraz na pytanie, czy matcha jest zdrowa.

Herbata matcha – właściwości lecznicze

Czym wyróżnia się matcha? Właściwości lecznicze naparu sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych elementów tradycyjnej medycyny dalekiego wschodu. Przede wszystkim zielona herbata jest:

  • doskonałym źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym,
  • przeciwutleniacze spowalniają starzenie się organizmu, w tym procesy neurodegeneracyjne oraz skutecznie zwalczają wolne rodniki, stając się istotną profilaktyką przeciwnowotworową,
  • działanie naparów z pewnością docenią osoby cierpiące na nadwagę i otyłość,
  • napój może przyspieszyć metabolizm, wspomagając efekty redukcji tkanki tłuszczowej. Ułatwia przy tym utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • herbata może dodać nam energii do działania, poprawić koncentrację i zapamiętywanie, pozytywnie wpływając na naszą produktywność,
  • roślina stanowi jednocześnie ważne źródło witaminy A, B, C, E i K,
  • składniki odżywcze zawarte w liściach skutecznie wzmocnią naszą odporność.

Matcha – jak pić?

Chcesz w pełni wykorzystać właściwości matchy? Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu naparu. Do tradycyjnego parzenia herbaty będziesz potrzebować: bambusowej łyżeczki do nakładania proszku (chashaku), miotełki do spieniania naparu (chasen) oraz czarki do parzenia (chawan). Matchę należy zalać wodą w temperaturze wynoszącej ok. 80 stopni Celsjusza. W ten sposób zachowa pełnię swoich właściwości zdrowotnych.

Ilość proszku zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz gęste i bardziej aromatyczne napary, możesz wsypać dwie miarki herbaty na 100 ml wody. Proszek możesz wykorzystać także w kuchni. Stanie się ciekawym dodatkiem do ciast i deserów.

Dlaczego jest taka modna?

Matcha to naturalny superfood – bogata w antyoksydanty (szczególnie EGCG), wspomaga metabolizm, odporność i koncentrację. Coraz więcej osób stawia na profilaktykę i zdrowy styl życia, więc sięga po produkty funkcjonalne. Zawiera kofeinę, ale działa łagodniej dzięki obecności L-teaniny – poprawia skupienie bez uczucia rozdrażnienia i spadku energii jak po kawie.

Matcha ma charakterystyczny, intensywnie zielony kolor, który wygląda świetnie na zdjęciach i w napojach. To napój, który równie dobrze smakuje, co wygląda. Matcha to część japońskiej tradycji – wpisuje się w modę na uważność, rytuały i dbanie o siebie w duchu slow life. Można ją pić jako klasyczną herbatę, w formie matcha latte, dodawać do smoothie, wypieków, lodów – daje dużo możliwości, co idealnie trafia w gusta osób lubiących eksperymentować.

Szklanka z mrożonym napojem na bazie matchy, z widocznymi kostkami lodu. Obok łyżka, miseczka z proszkiem matcha i lniana serwetka na drewnianym blacie.

Herbata matcha – przeciwwskazania

Warto pamiętać jednak o tym, że nie każdy może sięgnąć po napar ze sproszkowanej zielonej herbaty. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na anemię. Obecność katechin może ograniczać wchłanianie żelaza z pożywienia. Napary nie są wskazane również w okresie ciąży. Związki zawarte w herbacie mogą przyspieszyć poród oraz zmniejszyć wchłanianie kwasu foliowego – niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Do przeciwwskazań należą także problemy z wątrobą.

Zdrowe osoby powinny sięgać po maksymalnie jedną filiżankę dziennie. Nie należy spożywać jednak matchy na pusty żołądek oraz w towarzystwie leków. Mogą obniżać skuteczność niektórych środków farmakologicznych.

FAQ – masz pytanie?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *