Nasiona chia to niewielkie czarne ziarna pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica). Składnik cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i dobrze zbilansowanej diety. Należy do superfood, czyli nieprzetworzonych produktów spożywczych wyróżniających się wysoką zawartością ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Stanowi ciekawe uzupełnienie codziennego jadłospisu, chroniąc przed występowaniem poważnych niedoborów. Już dziś dowiedz się, jakie są ich wyjątkowe właściwości lecznicze!

- Nasiona chia to bogate źródło błonnika, kwasów omega-3, białka i antyoksydantów, wspierających zdrowie serca, trawienie i poziom energii.
- Dzięki zdolności do absorbowania wody i tworzenia żelowej konsystencji, chia pomagają w nawodnieniu organizmu i dłużej utrzymują uczucie sytości.
- Są wszechstronne w kuchni – można je dodawać do koktajli, owsianek, jogurtów, puddingów, a nawet wypieków.
- Ziarenka mocy – dostępne w naszym sklepie.
Nasiona chia – właściwości i zastosowanie
Nasiona chia wywodzą się z terenów Meksyku i Gwatemali, od wieków znajdując zastosowanie w lokalnej medycynie ludowej. Współcześnie szałwia hiszpańska z powodzeniem uprawiana jest na całym świecie, stając się coraz ważniejszym uzupełnieniem codziennej diety mieszkańców Europy. Nasiona słyną przede wszystkim z bogatej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, w tym kwasu α-linolenowego, który reguluje pracę układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Wykazuje przy tym silne działanie przeciwzapalne.
Nasiona szałwii hiszpańskiej stanowią także ważne źródło witamin i minerałów:
- miedzi
- fosforu
- selenu
- wapnia
- magnezu
Warto pamiętać o tym, że to właśnie składniki odżywcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mają kluczowe znaczenie dla zachowania homeostazy, czyli wewnętrznej równowagi naszego ciała. Warunkują prawidłową pracę mięśni, układu odpornościowego oraz nerwowego. Stanowią również istotny element budulcowy enzymów i hormonów.
Nasiona chia – działanie lecznicze
Dlaczego należy sięgać po nasiona chia? Produkt wyróżnia się bogatą zawartością błonnika. Może stać się tym samym ważnym wsparciem w czasie diety redukcyjnej. Zmniejsza dodatkowo ryzyko występowania problemów trawiennych oraz stanowi istotny element profilaktyki przeciwcukrzycowej.
Nasiona chia obniżają stężenie glukozy, cholesterolu oraz redukują poziom ciśnienia krwi, chroniąc przed rozwojem nadciśnienia i innych chorób układu krążeniowo-naczyniowego.
Nasiona szałwii hiszpańskiej wyróżniają się jednocześnie bogatą zawartością polifenoli, tokoferoli i steroli roślinnych. Antyoksydanty wykazują silne działanie przeciwzapalne. Co więcej, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek. Polifenole skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne oraz chronią mięsień sercowy. Stanowią ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Zastosowanie nasion chia wykazuje wielokierunkowe działanie, stanowiąc kluczowe wsparcie dla zachowania zdrowia organizmu. Właśnie dlatego zaliczane są do grupy superfood, czyli najzdrowszych produktów spożywczych.

Jak przygotować nasiona chia?
Jak można przygotować ziarna chia? Zastosowanie nasion zależeć będzie od Twoich preferencji kulinarnych.
Desery.
Najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania zdrowych deserów i przekąsek. Po namoczeniu w wodzie lub mleku zyskują gęstą, lekko galaretkowatą konsystencję. Możesz z powodzeniem łączyć je również z napojami roślinnymi. Po zalaniu wybranym płynem zostaw ziarna na 3-4 godziny. W tym czasie napęcznieją i zaczną zwiększać swoją objętość.
Przygotowane nasiona podawaj ze świeżymi owocami, purée owocowym lub dżemem. Ziarna świetnie sprawdzą się także jako zdrowy dodatek do koktajli. Suche nasiona spiszą się jednocześnie jako składnik mokrych ciast oraz muffinek.
Przetwory.
Możesz wykorzystać je przy tym w roli naturalnego zagęszczacza do domowych przetworów. Pozwolą na stworzenie zdrowszej wersji tradycyjnej frużeliny, dżemu i konfitury.