Co to są kwasy Omega 3 i 6?

Kwasy omega 3 i 6 to ważny składnik diety, który może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Mówi się o nich sporo m.in. w kontekście wzmacniania odporności, ale mają znacznie więcej zalet. Które produkty są ich najlepszym źródłem? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

Źródło kwasów Omega

Kwasy Omega 3 i 6 – co to takiego?

Co to są kwasy omega 3 i 6? Określa się w ten sposób grupę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod względem chemicznym oznacza to zaś, że w ich cząsteczce znajduje się więcej niż jedno wiązanie podwójne z atomami węgla. Są to jednocześnie związki egzogenne, czyli takie, których nie syntezuje ludzki organizm.

Kwasy omega możesz dostarczyć wyłącznie z pożywieniem lub poprzez suplementację. I dlatego znaczna część społeczeństwa zmaga się z ich niedoborem. Ze względu na to jak ważną rolę pełnią w organizmie, zdecydowanie warto włączyć je do diety. I właśnie z tego powodu w naszym sklepie oferujemy duży wybór preparatów zawierających kwasy omega 3 i 6.

Dlaczego warto spożywać kwasy omega 3 i 6?

Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka jest nie do przecenienia. Wśród korzyści, jakie przynoszą, warto wymienić choćby:

  • zwiększenie przepływu krwi przez naczynia krwionośne,
  • obniżenie stężenia trójglicerydów,
  • poprawa odporności,
  • regulacja ciśnienia tętniczego,
  • hamowanie lipogenezy,
  • zmniejszenie podatności płytek krwi do zlepiania.

Kwasy omega-3 i omega-6 działają też przeciwzapalnie, a także wpływają na stan skóry (zmniejszają suchość oraz łagodzą objawy dermatologiczne). Co ciekawe, pod tymi nazwami kryją się różne kwasy. Do grupy omega-3 zaliczają się m.in. kwasy ALA, EPA i DHA, a do omega-6 LA, GLA i ARA.

Źródła kwasów omega w pożywieniu

Jak dostarczyć do organizmu kwasy omega 3? Źródła tych kwasów to głównie tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela), migdały, orzechy włoskie i niektóre oleje (np. rzepakowy, lniany i sojowy). Warto sięgać po nie każdego dnia, pamiętając że w niektórych przypadkach zapotrzebowanie na ten składnik jest większe. Dzieje się tak m.in. u osób z problemami kardiologicznymi oraz kobiet w ciąży bądź w trakcie laktacji.

A gdzie znajdziesz kwasy omega 6? Źródła to w tym przypadku oleje tłoczone na zimno (np. słonecznikowy, z pestek winogron), pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, pistacje, awokado i oliwa z oliwek. Źródło kwasów omega 3 i 6 o mniejszym znaczeniu to niektóre warzywa, m.in. jarmuż i szpinak (występuje w nich stosunkowo niewielkie stężenie kwasów).

Jak dostarczyć do organizmu kwasy omega w inny sposób?

Jeśli nie przepadasz za rybami oraz spożywasz niewiele orzechów i nasion, Twoja dieta może być uboga w kwasy omega 3 i 6. W jakich produktach je znajdziesz, jeśli nie jesteś w stanie ich dostarczyć razem z pożywieniem? Odpowiedź to suplementy diety. Wśród naszych preparatów są naturalne kwasy omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach, dopasowane do potrzeb różnych grup wiekowych (dla dzieci i dorosłych).

Produkty bogate w kwasy omega 3 i 6 stanowią wsparcie m.in. dla układu odpornościowego i krwionośnego oraz dbają o prawidłową pracę mózgu. Są ważne dla osób w każdym wieku oraz troszczą się o doskonałą kondycję całego organizmu. Kwasy omega 3 w diecie to przede wszystkim ryby, które mają specyficzny smak. Co z suplementami? Do wyboru masz kapsułki oraz płynne produkty o owocowym aromacie, więc nie musisz obawiać się rybiego posmaku.

Dieta bogata w kwasy omega 3 i omega 6 może przynieść wiele korzyści. Jeśli nie jesteś w stanie spożywać ich w zalecanej ilości, zwróć więc uwagę na suplementy dostępne w AlmaMed. Różnorodność produktów do wyboru pomoże w idealnym dopasowaniu do potrzeb.

Suplementacja kwasami omega-3 i kwasami omega-6 może być korzystna nawet przy regularnym spożywaniu ryb i innych produktów będący. Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, osiągnięcie odpowiedniej dawki omega-3 (EPA i DHA) jedynie z diety może być trudne. Aby dostarczyć ich wystarczającą ilość, konieczne jest regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela czy sardynki, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mniejsze porcje lub inne gatunki ryb mogą nie dostarczać odpowiedniej ilości tych kwasów.

Po drugie, niektóre ryby mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, jak rtęć, oraz dioksynami, co budzi obawy dotyczące ich nadmiernego spożycia. Suplementy omega-3 są często oczyszczane, co czyni je bezpieczniejszym źródłem tych kwasów. Dodatkowo, suplementacja umożliwia precyzyjną kontrolę dziennej dawki omega-3, co jest trudniejsze do osiągnięcia wyłącznie poprzez dietę, szczególnie że różne gatunki ryb zawierają ich różne ilości.

W przypadku osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, suplementacja jest niemal niezbędna, ponieważ EPA i DHA występują głównie w produktach pochodzenia morskiego. Suplementy stanowią wygodne rozwiązanie dla osób, które nie spożywają ryb. Korzyści zdrowotne wynikające z odpowiedniego poziomu omega-3 są dobrze udokumentowane, obejmują one wspieranie pracy serca, zmniejszenie stanów zapalnych oraz wspomaganie funkcji mózgu i oczu. W sytuacjach, gdy spożycie ryb jest niewystarczające, suplementacja zapewnia te korzyści, jednocześnie minimalizując ryzyko związane z zanieczyszczeniem ryb.

W związku z tym, choć ryby stanowią dobre źródło omega-3, nie zawsze można polegać wyłącznie na diecie, aby osiągnąć optymalne ich ilości. Suplementy są skutecznym sposobem na uzupełnienie ewentualnych niedoborów i zapewnienie pełnych korzyści zdrowotnych.

Chcesz poczytać więcej? Dowiedzieć się dlaczego warto się suplementować? Na co zwrócić uwagę? Zapraszamy do naszych pozostałych artykułów!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *