Tran to znany od wielu, wielu, wielu lat suplement diety, który dawniej często podawano dzieciom. Jest znany z rybiego posmaku oraz korzystnego wpływu na zdrowie. Obecnie smakuje o wiele lepiej, dlatego wciąż zyskuje na popularności. Na co pomaga? I czy tran uodparnia na różnego rodzaju choroby? Sprawdź, w czym tkwi jego siła.
Co to jest tran?
Tran to inaczej olej wątłuszowy, czyli ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Warto o tym pamiętać, ponieważ często określa się w ten sposób również olej z wątroby rekina. To dość popularny błąd – mimo że olej z wątroby rekina może być cennym składnikiem diety (zawiera m.in. alkiloglicerole i skwalen), lecz nie jest to tran. Czy warto więc suplementować prawdziwy olej wątłuszowy? Tran zawiera wiele ważnych składników, które mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie. A to powoduje, że stanowi wartościowy element diety osób w różnym wieku.
Wartości odżywcze tranu
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega (EPA i DHA) to jedna z najważniejszych zalet, jakie posiada tran. Na co pomaga kwas omega? DHA wspiera serce, mózg i wzrok. Z kolei EPA pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie. Kwasy omega regulują też gospodarkę węglowodanową oraz dbają o prawidłowy profil lipidowy.
Co jeszcze zawiera tran? Właściwości zdrowotne oleju z wątroby dorsza wynikają również z wysokiej zawartości witamin A i D. Witamina A wpływa m.in. na prawidłowe widzenie oraz dba o sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei witamina D troszczy się o mocne kości, a także jest ważna w zapobieganiu cukrzycy typu 2 oraz chorobom autoimmunologicznym i sercowo-naczyniowym. Tran może być dodatkowo wzbogacony o inne witaminy. Częsty dodatek to choćby witamina E.
Właściwości zdrowotne tranu
Nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy pomagają zachować organizm w dobrym zdrowiu. Jakie są dokładne właściwości lecznicze tranu? Korzyści, które wymienia się najczęściej to:
- lepsze funkcjonowanie mózgu – kwasy omega przyczyniają się do poprawy pamięci, a także mogą zapobiegać chorobom otępiennym,
- mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – składniki zawarte w tranie obniżają poziom trójglicerydów oraz wspierają regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- wzmocnienie układu kostnego – tran dba o mocne kości i zęby,
- prawidłowe widzenie – olej z wątroby dorsza wspiera wzrok dzięki witaminie A i kwasom DHA.
Wielu naukowców prowadzi też badania mające udowodnić, że tran może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. W jaki sposób ma tu pomagać tran? Działanie lecznicze wynika przede wszystkim z działania kwasu DHA, który ma m.in. obniżać prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Tran, a odporność organizmu
Czy warto przyjmować tran na odporność? Okazuje się, że olej wątłuszowy może wspierać również pracę układu odpornościowego. Zasługa w tym witaminy A (wspomaga układ immunologiczny i dba o błony śluzowe) oraz kwasów omega-3 (dbają o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych i hamują reakcje zapalne). Regularne spożywanie tranu może zatem stanowić jeden z elementów budowania odporności organizmu. Z tego powodu tran na przeziębienie jest szczególnie popularny w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zapadalność na różnego rodzaju infekcje.
W jakiej formie przyjmować tran?
Tran na wzmocnienie organizmu i odporność może być przyjmowany przez dzieci oraz dorosłych. Co z rybim posmakiem? Nie należy się go obawiać. Suplementy, które znajdziesz w AlmaMed to m.in. łatwe do połknięcia kapsułki oraz tran w płynie o owocowym smaku. Ilość propozycji ułatwi dopasowanie produktu do swoich wymagań.
Pamiętaj, że podczas budowania odporności najważniejsza jest prawidłowa, zróżnicowana dieta oraz codzienna dawka aktywności na świeżym powietrzu. Każdy suplement należy przyjmować w określonej dawce, również tran. Kiedy brać, jak często oraz w jakiej dawce – powinien o tym zdecydować lekarz. Przed rozpoczęciem stosowania należy też zapoznać się z informacjami podanymi na opakowaniu suplementu.
Podsumowanie
Warto sięgnąć po tran, ponieważ jest to naturalne źródło kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tranu, jak wspominaliśmy, pomaga wzmocnić odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na infekcje. Dzięki zawartości witamin A i D, tran wspiera prawidłowe funkcjonowanie oczu oraz kości, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry. Dodatkowo, jego przeciwzapalne właściwości mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, a także wspomagać zdrowie mózgu i pamięć.
Poprzednie wpisy.