Oregano, czyli lebiodka pospolita należy do najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Większość z nas zapomina jednak o jego wyjątkowym wpływie na organizm człowieka. Zawartość dużej ilości związków biologicznie aktywnych sprawia, że stanowi ważne dopełnienie ziołolecznictwa i medycyny naturalnej. Już dziś dowiedz się, jakie właściwości ma oregano!

- Oregano ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera organizm w walce z infekcjami.
- Oregano najlepiej stosować na co dzień w formie suszonej przyprawy lub naparu – wspiera trawienie i działa łagodnie przeciwzapalnie.
Oregano – właściwości zdrowotne
Do rodzaju Origanum zaliczanych jest ponad 70 gatunków roślin. W sklepach najczęściej znajdziemy lebiodkę, czyli Origanum vulgare L. Jakie są właściwości lecznicze oregano? Główną substancją o właściwościach zdrowotnych pozostaje olejek eteryczny pozyskiwany z ziela lebiodki na początku kwitnienia na przełomie czerwca i lipca. Znajdziemy w nim szereg składników chemicznych, w tym m.in. tymol, sabin, germakren D oraz β-kariofilen. Niektóre populacje lebiodki mogą zawierać w swoim olejku eterycznym ponad 60 różnych związków.
Wymieniając właściwości zdrowotne oregano, warto wspomnieć o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Świeże i suszone ziele lebiodki stanowi ważne źródło kwasu askorbinowego, karotenoidów oraz związków fenolowych, w tym kwasu rozmarynowego, znanego z silnych właściwości terapeutycznych. Ich szerokie zastosowanie sprawia, że oregano staje się kluczowym składnikiem medycyny naturalnej. Ziele można stosować zarówno w przypadku wystąpienia stanów zapalnych, jak i profilaktycznie. Badania naukowe potwierdzają, że korzystne działanie związków może zmniejszać negatywny wpływ stresu na organizm.
Oregano – właściwości lecznicze
Kiedy należy sięgnąć po oregano? Działanie lecznicze rośliny znajduje zastosowanie w:
- Zwalczaniu drobnoustrojów i patogenów chorobowych.
- Tymol i karwakrol uważane są za skuteczne narzędzie w walce z licznymi szczepami bakterii, szczególnie tymi z grupy Gram-dodatnich.
- Zmniejszają ryzyko wzrostu Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa, które często stanowią przyczynę infekcji organizmu.
- Zwalczają Helicobacter Pylori, czyli bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Oregano hamuje jednocześnie wzrost niektórych grzybów, w tym odpornych na farmakoterapię Candida albicans.
- Przeciwpasożytnicze działanie olejku z oregano, po który można sięgnąć w przypadku diagnozy niektórych gatunków ameb i pierwotniaków. Szczególnie wysoką skuteczność wykazują w zwalczaniu Blastocystis hominis, Endolimax nana, Entamoeba hartmanni oraz Giardia Lamblia, które każdego roku mogą atakować nawet 200 milionów osób.
Jak wykorzystać prozdrowotnewłaściwości olejku z oregano?
W jakich sytuacjach stosować olejek z oregano? Właściwości lecznicze lebiodki można wykorzystywać w codziennym życiu. Składniki aktywne łagodzą skurcze mięśni, stając się doskonałą alternatywą dla leków o działaniu rozkurczowym. Pomagają w zmniejszaniu dolegliwości ze strony układu trawiennego. Można sięgać po nie w przypadku jelita wrażliwego, niestrawności oraz przy chorobach wywołanych nadmiernym napięciem nerwowym. Sprawdzi się w formie olejku, naparów ziołowych, w suplementach diety oraz jako dodatek do ulubionych potraw.
Właściwości oregano dla zdrowia znane są już od starożytności. Od lat ułatwia leczenie chorób układu trawiennego, oddechowego oraz dolegliwości dermatologicznych. Na rynku znajdziemy szeroki wybór kosmetyków do pielęgnacji, szamponów oraz mydeł z dodatkiem ziela lebiodki. Coraz częściej badane jest także zastosowanie oregano w roli naturalnego konserwantu, który stanowiłby wsparcie zdrowia i profilaktyki chorób.