Żurawina charakteryzuje się nie tylko ciekawym smakiem. To cenny składnik, który może w wartościowy sposób wzbogacić codzienną dietę. I właśnie z tego powodu na polskich stołach coraz częściej ląduje żurawina. Na co pomaga i w jakiej postaci ją przyjmować? Oto garść przydatnych wskazówek.

- Żurawina to naturalny antybiotyk, który dzięki wysokiej zawartości proantocyjanidyn pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych, jednocześnie wspierając układ odpornościowy i zdrowie serca.
- Indianie używali żurawiny nie tylko jako pożywienia, ale także jako naturalnego środka konserwującego mięso oraz lekarstwa na rany i infekcje, co pokazuje, jak wszechstronne jest jej zastosowanie w medycynie naturalnej.
Żurawina – podstawowe informacje
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która do tej pory dominuje w jej uprawie. Jest to wieloletnia krzewinka, kwitnąca od czerwca do sierpnia. Po przekwitnięciu na roślinie pojawiają się kwiatki, które następnie przekształcają się w ciemnoczerwone jagody. Wzrost owoców trwa ok. trzech miesięcy.
Co ciekawe, zaledwie 5 proc. owoców sprzedaje się w surowej postaci. Zdecydowana większość jest przetwarzana oraz oferowana jako np. suszona żurawina. Właściwości smakowe owoców sprawiają, że są w tej formie znacznie łatwiejsze do wykorzystania. Żurawina charakteryzuje się bowiem cierpkim, gorzkim smakiem, który jest łagodzony m.in. poprzez słodzenie lub przetworzenie na sok.
Jakie witaminy i minerały zawiera żurawina?
Dlaczego w diecie powinna zagościć żurawina? Właściwości lecznicze rośliny wynikają z bogactwa witamin i minerałów, które zawiera. Znajdziesz w niej m.in.:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminy B1 i B2,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- potas,
- katechiny,
- flawonole (m.in. kwercetynę).
Jak więc wpływa na organizm żurawina? Jej właściwości lecznicze to m.in. działanie antyutleniające i przeciwzapalne. Jest też moczopędna, dzięki czemu chroni układ moczowy przed infekcjami.

Właściwości żurawiny
Wysoka zawartość cennych składników to jedna z wielu zalet, jakie posiada żurawina. Działanie lecznicze to również:
- wspomaganie leczenia infekcji dróg oddechowych,
- odkażanie jamy ustnej,
- ograniczenie złogów wapniowych tworzących się w nerkach,
- zapobieganie infekcjom dróg moczowych.
Niektóre badania podają także, że może hamować rozwój komórek nowotworowych. Wszystko to powoduje, że jest wartościowym elementem zróżnicowanej diety. Tym bardziej że posiada spore zastosowanie w kuchni. Można spożywać ją np. jako przekąskę (w formie suszonej), dodawać do ciast i słodkich wypieków, a także wytrawnych potraw, takich jak sosy i mięsa.
Kiedy warto spożywać żurawinę?
Wiedząc, jakie właściwości ma żurawina, warto włączyć ją na stałe do diety. W jakich sytuacjach jest to najbardziej wskazane? Jest to z pewnością profilaktyka chorób dróg moczowych. Żurawina nie tylko działa moczopędnie, ale też hamuje przyleganie komórek bakterii do powierzchni komórek dróg moczowych.
Ze względu na to, że żurawina jest źródłem związków fenolowych, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Może też wspierać regulację ciśnienia tętniczego oraz poprawiać parametry lipidowe. Antyoksydanty i witaminy są też istotne podczas leczenia przeziębień i grypy.
Czy, żeby jak najlepiej skorzystać z prozdrowotnego działania żurawiny, należy ją spożywać w formie surowej? Właściwości świeżej i suszonej żurawiny są podobne. Suszona cechuje się jednak wyższą kalorycznością (dodaje się do niej tłuszcz i cukier).
Żurawina – przeciwwskazania
Kiedy lepiej zrezygnować z żurawiny? Podstawowe przeciwwskazania to kamica nerkowa, a także przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Sok z żurawiny nie jest też zalecany w przypadku małych dzieci, u których występuje większe ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto pamiętać, że ani żurawina, ani zawierające ją preparaty nie mogą zastąpić leczenia farmakologicznego w przypadku chorób dróg moczowych. Będą jedynie wsparciem, a włączenie takiej suplementacji wymaga konsultacji z lekarzem.
W jakiej postaci przyjmować żurawinę?
Jak skorzystać z właściwości żurawiny suszonej, jeśli nie przepadasz za jej smakiem? W tej sytuacji możesz zdecydować się np. na sok z żurawiny lub preparaty w formie kapsułek. Żurawina jest też składnikiem suplementów wspomagających drogi moczowe. Wiele tego typu produktów znajdziesz w ofercie AlmaMed. Pamiętaj jednak, że ich spożywanie nie może zastąpić zbilansowanej diety oraz powinno być skonsultowane z lekarzem.
Przekonaj się o tym, ile zalet ma żurawina. Właściwości zdrowotne będą miłym zaskoczeniem.

FAQ – masz pytanie?
Bibliografia
Żurawina – właściwości lecznicze i zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Wydawnictwo Medyczne PZWL.
Howell, A. B. (2002). Cranberry Proanthocyanidins and the Prevention of Urinary Tract Infections. Molecular Nutrition & Food Research, 46(3), 159-165.
Łuczaj, Ł. (2011). Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik survivalowy. Wydawnictwo Pascal.